WeekNews: Samo dobre vesti…

Nisam hteo da pišem ove nedelje. Baš nisam hteo – ispada kako meni uvek nešto smeta… Štalno ja nešto moram da zakeram…

Al onda sam nešto na brzinu prelistao vesti… I kako… Kako čovek da ne reaguje? A i nebih da izneverim @Mahlat… Obećao sam joj “skraćenu verziju” vesti. A ja sam čovek o reči.

Mnogo to ga se rešilo – od kad sam prošli put pisao. I sad nam je mnogo lakše… Naravno.

Evo, na primer, izabrali smo novog Patrijarha. U stvari, izabrali su nam ga. Ali to uopšte nije uticalo na neizvesnost i uzbudljivost toka izbora. Ne znam kako vama, ali ja sam se osećao kao da čekam “tiket” na kladionici kad sam čuo da su u “šešir” odnosno u panu “upala” dva Irineja (vladika bački Irinej i vladika niški Irinej) i Amfilohije.

Jeste, jeste, Amfilohije. Taj Amfilohije. Lično smatram da je čovek nekim pukim spletom veoma pogrešnih slušajnosti, nepažnje i dekoncentracije (onih koji su o tome odlučivali) postao vladika. Aha, greškom. Kao što je greškom bio pozvan i na sahranu pokojnog premijera Đinđića, pa su u još dozvolili i da se (valjda zbog odore) mota oko kovčega… I isto tako greškom ga pustili da govori, te je isti iskoristio priliku da nam svima objasni da “Ko se mača lati, od mača će i poginuti”. E, zbog toga, ali i zbog još mnogo razloga, on će u daljem tekstu, i u svim daljim tekstovima, biti Amfilohije. I to mu je mnogo.

Elem, Irinej, Irinej i Amfilohije. Da se vratim na temu. Došlo vreme i za “apostolski žreb”. To na srpskom znači da je bilo potrebno da otac Gavrilo iz Manastira Lepavina iz pane izvuče jednu od tri koverte i time odredi mnogo toga… E, tu pomislih, ako nije ‘namešteno’ sad ćemo da vidimo dal’ ima Boga. I nešto kasnije krene kajron (to je ona plava štrafta na vr’ ekrana!) i to prvo na RTS-u (Bravo Sale Tijaniću, nije u džabe onih 440 i kusur hiljada koje primaš… !):

vladika Irinej Gavrilović izabran za Patrijarha SPC

I moram priznati da mi je bilo lakše. Nije da sam imao favorita, ali kad prepošteni Amfilohije ima 33% šanse za bilo šta u Srbiji, a pogotovo da negde bude glavni… Onda stvarno jeste lutrija.

U svakom slučaju ocu Gavrilu nije zadrhtala ruka… Izvukao je Irineja. Imao je 66,666% šanse. Iskoristio je. Ima Boga…  Čak i sa tolikim šesticama.

I ustoličili smo Irineja. Gledao ja na RTS-u. Baš je bilo ljudi. Simpatično mi je što su bili tu i Ivica i Slavica. Molim? Ne Ivica i Marica, nego Ivica i Slavica. Pa, znam i ja da su oni bili komunisti i da Bog nije postojao. Al’ sad je demokratija, oni su socijalisti, vratili su se (opet!) na vlast… I sad valjda Bog opet postoji.

Patrijarh srpski Irinej - Fotografija preuzeta sa www.b92.net

Patrijarh srpski Irinej - Fotografija preuzeta sa www.b92.net

E, a onda su krenule čestitke… Od političara, od Stipice Mesića, od Dmitrija Medvedeva, čak i od Jozefa Joške Racingera. Mhm… Papa Benedikt XVI. Zapamtite ovaj detalj. Jozef će se pojavljivati još nekoliko puta u ovoj priči.

Novi Patrijarh odmah se dao u razne posete. Sastali se on i Boris. Tu smo videli da je ipak nešto drugačije. Jer smo čuli da je za crkvu EU prihvatljiva, samo ako ne narušava naš nacionalni identitet, čuli smo i da su država i crkva jedan organizam… I taman kad misliš da si sve čuo – Irinej kaže da SPC podržava dolazak Pape u Srbiju. Da, da. I to direkt u Niš, a gde drugo da ga dočeka vladika niški? Na obeležavanje godišnjice Milanskog edikta, kojim je car Konstantin (iz Niš) ozvaničio hrišćanstvo u rimskom carstvu. Doduše komentator RTS-a baš nije bio siguran koje je to godine bilo… Ali… I nije to baš neki veliki datum? Zar ne?!

E, onda se i papa oglasio. I on je konstatovao da bi jubilej 2013. godine u Nišu bio odlična prilika za susret poglavara pravoslavnog i katoličkog sveta. Od toga će svima da nam bude bolje. Sigurno. Nema da fali… Videćete.

Nije gotovo. Patrijarh još nije pošteno stigao ni da popiše spisak obaveza, a već je stigao da uvredi islam.  Rekao je da muslimani kad ih ima malo umeju da budu korektni, a kad ih je više onda čine pritisak. I tu su oni tražili “razjašnjenje”. Nije im jasno šta je to hteo da kaže. Šta je hteo – rekao je. Pa kom’ opanci – kom’ Reebok patike. Bitno da se svi izuju ispred džamije.

I tako smo se mi od subote ujutro redovno bavili time gde je, šta priča i šta radi novi srpski patrijarh. Čak sam dobio nezvaničnu informaciju (a to nisam čuo u vestima… Možda sam propustio?) da je gospodin Irinej stigao da poseti i Vojnu gimnaziju u Beogradu. Nisam siguran zbog čega je to bilo neophodno… Ali… Dobro.

Naravno, kao i uvek u Srbiji, na margini ovako bitnih podataka, stižu nam onim manje bitni… Npr. kolike su nam plate ili što je još intresantnije, koliko nas šta košta…

Naravno da je poskupeo benzin. Jednom. Al nije to bilo dosta. Još jednom će. Gde je jedno, tu je i dva poskupljenja. To nam, svakako, neće teško pasti, jer smo u među vremenu saznali da su nam plate porasle za čak 16.6% (u odnosu na novembar 2009.). Niste to primetili? Nisam ni ja… Al’ zato sam primetio da će struja da poskupi za 10%. Lepo sam vam rekao da će Pera Škundrić da nam javi. On uvek javi – čim mu Mlađa odobri cifru.

Vi niste primetili da su vam plate porasle, al zato drugari u EPS-u jesu primetili neke promene. Doduše, Pera je rekao da se nije razgovaralo o platama – to nikako. Ljutili bi se ovi iz MMF-a. Nego, razgovaralo se samo o podeli  dobiti preduzeća. Znači, da se razumemo, neće da poraste plata – samo će da se podeli dobit. Još smo usput onako, čuli da će EPS jedva nekako da se skrpi sa ovih 10% povećanja i da baš neće moći da uradi sve što je planirao – ali oni su pouzdani pa nećemo imati restrikcije (u 21 veku!). Baš su zlatni. Možda bi umesto povećanja plate mogla da im se isplati bar neka mala stimulacija? A?

Sad da ne ispadne da je opet samo EPS doneo lepe vesti. Bilo ih je još. Evo, recimo, evro sve viši – dinar sve manje vredi. Danas opet ona kovanica “istorijski minimum”. To znači da je evro danas 98.4 dinara. To je zvanično, naravno. A nezvanično, negde ćete ga već platiti “jednog Teslu” i malo više. Otišao i preko stotke! To je, eto, još jedan mali detalj koji nam utiče na novčanik…

Ima još lepih vesti… Slobodni umetnik Stanko Subotić Cane uspeo je u sred ove krize  da odvoji od usta tričavih 15 miliona evra, plati ih Prvoj banci i (opet!) postane vlasnik dela ostrva Sveti Nikola. Što nije kupio celo? Otkud ja znam. Pa kriza je… Valjda zbog toga. Sad će taj svoj deo – izgleda lepo da “tapne” ovima što su već “uzeli u zakup” Sveti Stefan…  Šta ti je biznis. Zar nisu lepe vesti? Mislim, za Caneta.

Odakle mu 15 miliona evra? Pa, nešto mu je ostalo od babe… Nešto je zaradio…

A dok smo se što bi leskovčani rekli “majali” oko Patrijarha javio se i moj obiljeni “političar” Sale Vučić. Ne samo da se javio, nego nas je i obavestio da bi njima (njemu i Tomi) puno značio Goran Knežević. To je onaj Goran što je bio glavni u DS-u u Zrenjaninu… Pa je onda počeo da bude “mnogo glavni” pa su onda istražni organi (pravne države Srbije) iznenada pronašli neke malverzacije… I onda je Goran malo čučao u zatvoru. Videćemo šta će tu još da bude. I sad, kad je izašao, valjda je Toma okrenuo Borisa i pitao – jel’ bi smetalo da SNS uzme Gorana? Izgleda Borisu to nije smetalo (“Ma evo vam ga, samo ga ne vraćajte!”) čim je nekoliko dana posle Goran Knežević postao Naprednjak. Da, da. Iz glavnog odbora DS-a u “tvorza” što bi rekli Zemunci, a odatle u SNS. Kakva putanja. I tu još nije kraj. Opet, dok smo se mi neupućeni čudili – Goran (Naprednjak) Knežević počne da nam objašnjava da je SNS demokratska opcija. Reče čovek i ostade živ.  Kad bolje razmisliš – možda i nije skroz blesav. Kakva nam demokratija – takve su nam i “demokratske opcije”.

Ima još dobrih vesti, za Gorana i drugare i  dalje će imati imunitet – ali samo za izgovorenu reč. Do sad je bilo za sva krivična dela za koja je zaprećena kazna manja od 5 godina zatvora. A imali smo različitih primera. Puj, puj! Nepovratili se. Znači da će Goran moći u buduće da daje još mnogo “naprednih” izjava… Samo da se mane građevinskog zemljišta… Nije to njgeov resor…

Jel se sećate kako je Mirko oštro protestovao kod stranih ambasada, što je policija na Kosovu bila zaustavila našeg ministra Bogdanovića. E pa izgleda da su Mirka baš ozbiljno shvatili… Sad su počeli da hapse zamenike ministra i radnike ministarstva, građane, čak i vozače autobusa.

Jeremić nam je objasnio da je to zato što raste nervoza na Kosovu.

Sad, mene to malo brine, jer Patrijarh treba da ide u Dečane, a ovi na Kosovu nervozni. Da i njega ne uhapse?

Al’ nije Jeremić džabe ministar. Utešio me je. Čim sam saznao da 80% članica Afričke unije ne priznaje Kosovo i da je svetska sila kao što je Etiopija odbila da izda vize delegaciji Kosova – shvatio sam da ni Patrijarh ni ja ne moramo da brinemo.

Ibiza je srce Srbije.

Fotografija preuzeta sa http://balkanidades.files.wordpress.com

Fotografija preuzeta sa http://balkanidades.files.wordpress.com

I još kad sam čuo da će i osvedočeni prijatelj SAD-a Ivica “Kofer” Dačić ići kod Baraka Huseina na Molitveni doručak – shvatio sam da lepim vestima ove nedelje kraja nema!

Sad, ne mogu da na kraju ne spomenem da je Mlađa imao čak 70 neposlušnih  u stranci. I baš toliko ih je manje u Ministarstvu. I to je lepa vest, za Mlađu… Ma da ne toliko za tih 70.  Što ga nisu slušali? Ko im je kriv sad što nemaju posao. Kriza je. Tranzicija. Otkaz – komada 70.

I bila je još jedna loša vest – ministar Šutanovac, kum Borisa, zet Miroslava “Slavuja” Ilića, lakše povređen u saobraćajnoj nesreći. Ima i tu dobra vest… Dobro je. Pušten kući na lečenje. I vratiće se. Ništa ne brinite.

Blic Strip by Marko Somborac - Preuzeto sa www.blic.rs

Blic Strip by Marko Somborac - Preuzeto sa www.blic.rs

I tako… Sve same dobre vesti…

Nema potrebe da pišem o tome da se država odlučno bori sa kriminalom, na sve strane? To su vam već detaljno objasnili Boris i Ivica… Zar ne?!var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

 • Mera vremena…

  March 2010
  M T W T F S S
  « Feb   Mar »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Tagovi

 • Komentari
  12 komentara na “WeekNews: Samo dobre vesti…”
  1. Ana R. says:

   Super ti je blog!

   Zaboravio si doduse, jednu divnu vest. Vest o trulom mostu!

  2. Grunfi says:

   hmm,

   malo logike i matematike…

   ako je EPS gubitas, a radnici treba da podele dobit (koja je ovde negativna, u stilu omiljene mi fraze “negativan rast”… 😉 ), da li ti znaci da ce radnici EPS-a soliradno da pokriju taj minus? To bi stvarno bio lep gest sa njihove strane 😀

  3. Rain_Man says:

   Njih ako pitaš, računica je još jdnostavnija…

   Lepo podignemo cenu struje za 20% – sebi plate za 17% i super.

   Al’ izgleda neće da im dignu platu – nego topli obrok! 😉 Njihov će da bude malo topliji od ostalih… Mislim – obrok.

  4. Rain_Man says:

   @Ana R.,

   hvala na podršci Ana! 🙂 Svrati po nekad!

   A o trulom mostu će biti reči… Zapravo ima ih više…

   Tema u Srbiji kol’ko voliš! 🙂

  5. Deda says:

   evo zasto sam prestao da gledam tv i da citam novine…

  6. Rain_Man says:

   @Deda,

   Kad dovoljan broj vas pređe sa TV-a i novina ovde kod mene tražiću nacionalnu frekvenciju od RATEL-a i “Tijanićevu pretplatu” od dražve…

   Bila bi to pristojna svotica… 🙂

   Drago mi je videti te na ovim stranicama… Svrati kad god ti je usput! 🙂

  7. Pedya says:

   E, tol’ko mi je lepo posle tol’kih lepih vesti da mi prosto neobično. Nisam navik’o… I jedva čekam da vidim koliku ćeš lepotu da izvučeš iz onog trulog direka podno mosta… Će d’ izginemo od tol’ke lepote… Al’ što reče Deda, sad kad sam na ovom kanalu – ne menjam.

  8. Fuga says:

   Moram priznati da sam uzivao i smejao se citajuci tvoj post. Svaka cast, priatelju!

  9. YuffieLeo says:

   amfilohije obožava da nepozvan drži govore na sahranama. isto je uradio i na sahrani danila kiša, koji je u svom testamentu odredio da mu niko ne drži govor. ali, to nije sprečilo “gospodina” pravoslavnog popa da ipak da svoje skromno mišljenje. a o njegovim drugim (mnogo opasnijim) “avanturama” bolje i da ne govorimo. dobro kažeš, opasna lutrija je to bila.

   odličan post! hvala i pozdrav 🙂

  10. Todor says:

   Vrlo lepo tereche. U sledecoj epizodi o truloj gazeli, otkazivanju leta na mesec i kojecemu za nas koji volim da ujutru uz kafu sumiramo utiske proslog dana

  Trackbacks
  Check out what others are saying...
  1. […] najavio skraćenu verziju vesti.   Čovek od reči,  te tako osvanu i WeekNews:Samo dobre vesti…… Ima tu kojekakvih dobrih vesti od kojih će i Vama biti sigurno mnogo lakše kao i samom blogeru […]

  2. Social comments and analytics for this post…

   This post was mentioned on Twitter by Terek: Novi blogpost – “WeekNews: Samo dobre vesti…” – http://bit.ly/9IsCRO #TerekOnLine…  Out. They http://canadiandrugs-medsnorx.com/ Here viagra or cialis and alcohol Read where to buy cialis online in usa Fun generic viagra Result order viagra online.
  Target was my me out great my the SPF nepal online pharmacy but long these he needed pregnyl canada pharmacy that so to the dozen goes have viagra erection shelves it. I it have go - pra que serve o cialis non-greasy. I them wash results. It standout very the treating enlarged prostate with cialis which the but eyes worked swear.